Koktejlové šaty

Koktejlové šaty někdy nazývané koktejlky tvoří naprostý základ ženského šatníku. Typická je pro ně délka po kolena a univerzální vzhled, díky němuž si je můžete obléct jak na významnou společenskou událost, tak na party, kde získaly i svůj název. V jisté době byly totiž na večírcích velice oblíbené a ženy prakticky nic jiného nenosily. Na těchto večírcích, jak logicky vyplývá, dámy popíjely lahodné koktejly, a tak krátké šaty získaly svůj nezapomenutelný název.

Kde se zrodily koktejlové šaty?

Základní kámen pro vznik koktejlových šatů položila ve svých návrzích Coco Chanel ve dvacátých letech dvacátého století. Konkrétně to byly návrhy tak zvaných malých černých neboli šatů v jednoduchém střihu, a hlavně v černé barvě. Podle Pařížanek by se tento typ šatů měl stát absolutním základním kouskem oblečení každé ženy. Ostatně to také doporučuje slavná francouzská modelka a průvodkyně stylem Ines de la Fressange, která uspěla v osmdesátých letech. Ještě před tím ale malé černé proslavila herečka Audrey Hepburn ve filmu Snídaně u Tiffanyho v šedesátých letech, který je důkazem toho, že malé černé lze nosit opravdu elegantně a vznešeně.

Koktejlky a jejich typická délka

Koktejlky jako společenský oděv prosadil úspěšný návrhář Christian Dior na přelomu čtyřicátých a padesátých let ve dvacátém století, jenž dlouhé společenské šaty zkrátil tak, aby ženám vynikly nohy. Tyto šaty sklidily veliký úspěch a nosí se vlastně dodnes. V devadesátých letech se jim pak začalo říkat koktejlky, protože se nejvíce nosily na večírky a party.

Dnes koktejlky představují celý koncept různých provedení. Sehnat je můžete v tmavých, ale i pestrých barvách a s různě střiženou sukní. Typická pro ně však zůstává délka po kolena, která se jen tak nezmění.